Енергийни съвети за топло време

Изборът между главозамайваща сметка за електричество или убийствени топлинни вълни, винаги представлява дилема за бюджета ни. Но вслушвайки се в съвестта си, вие ще платите с пот. Можете да постигнете максимална ефективност на охладителната система във вашият дом с няколко умни и евтини стратегии, с които ще спестите пари и все пак ще победите топлината. В действителност, чрез премахване на разточителните навици, вие можете да охлади дома си с до 50% по-малко енергия и да спестите пари.

Прозорци

Те не могат да се конкурират с климатичната ефективност на охлаждане, така че използвайте външната прохлада само в определени стаи. За максимален комфорт, поддържайте високата скорост на вентилатора, с изключение на най-влажните дни, когато ниската скорост ще премахне повече влага.

Електроника

Изключвайте малките уреди, когато можете. Компютри, зарядни устройства за мобилни телефони и друга електроника често продължават да използват енергия и излъчват топлина, дори когато са изключени. За да опростите действията си, използвайте разклонител, като главен превключвател.

Светлина

Крушките с нажежаема жичка използват повече енергия за генериране на топлина, отколкото светлина, затова заменете ги с компактни флуоресцентни крушки. Те горят хладно и светят, с едва една трета от мощността, която се изисква от лампи с нажежаема жичка.

Вентилатор

Поставете вентилатора, така че да размества слоевете въздух откъм прозореца.  Ако имате късмет да се появи силен вятър, настройте вентилатора да възпроизвежда в същата посока, за да увеличите потока на въздух. Затворете близките прозорци, за да не излезе разхладеният въздух и отворете тези, които са в другата част на дома, в близост до хладни и сенчести места. Ако имате многоетажен дом, поставете вентилатора до прозорец на най-горният етаж и отворете прозорец на най-долният етаж, където въздухът е по-свеж и хладен. За тези прозорци, които улавят пряко слънчевата светлина, използвайте изкуствено затъмнение, като щори или тежки завеси. Така ще сведете до минимум проникването и задържането на топлина.

Централна климатизация

Основното предимство на системите за централна климатизация, е че могат да обединят в една интегрирана обща инсталация три основни функции: отопление, климатизация и вентилация. Така срещу разумни разходи за монтаж и поддръжка получавате добро качество на преработка на въздуха. При комбинацията в една климатична система и вентилация, енергийната ефективност е по-голяма, тъй като разходите за електричество са силно намалени.

Уреди

Пуснете уредите тип – перални, сушилни и съдомиялни машини през нощта, за да избегнете пиковите нива на енергия и влажната топлина, която те генерират. Излишната влажност на въздуха не само създава дискомфорт, но също може и да е скъпа, тъй като климатиците използват допълнителна енергия за обработка на влага.

Готвене

Възползвайте се от лятното време и гответе на открито. Продължителното печене или готвене през лятото е не само неприятно, но и затруднява охлаждането в помещенията. Ако е твърде задушно навън? Използвайте микровълнова печка, фурна или тостер те използват по-малко енергия и генерират по-малко топлина.

Фризери

Не разполагайте допълнителни хладилници и фризери в необусловени за целта пространства, като гаражи например. Там топлината обикновено се изгражда. Спестете повече енергия, като изберете вертикален фризер, който губи по-малко студен въздух, когато е отворен. Оставете фризера относително пълен за максимална ефективност.

Снимки: http://www.marthastewart.com/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s